Tilstandsrapport av din bolig

En tilstandsrapport gir en grundig og detaljert beskrivelse av boligens status med hensyn til den tekniske og vedlikeholdsmessige tilstanden.

Hva er en tilstandsrapport?

Gjennom en tilstandsrapport vil takstmann vurdere en bolig basert på byggverk og bygningsdeler. Takstmann evaluerer grundig behovet for fornyelse, vedlikehold og reparasjoner. På befaring vil takstmann følge en nøye spesifisert sjekkliste og betrakte tilstandssvekkelser. Viktige rom som bad, våtrom, kjøkken og kjeller står sentralt i tilstandsrapporten – rapporten inneholder også forenklede vurderinger av lovlighet, brannteknisk tilstand og el-anlegg.

Er du klar for å finne verdien av ditt hjem?

Send oss en e-post, så svarer vi fortløpende når vi har mulighet.

Forskjellen på tilstandsrapport og boligsalgsrapport

En boligsalgsrapport er en form for tilstandsrapport, men boligsalgsrapporten er tilpasset avhendings-loven med formål om å minimere konfliktnivå i juridisk sammenheng. En boligsalgsrapport er sterkt fokusert rundt de byggtekniske aspektene av boligen, og da særlig de byggetekniske forholdene som er gjengangere i juridiske konflikter. Boligsalgsrapporten er høyst relevant ved boligsalg, da den tar for seg det nødvendige aspekter ved eierskifte.

Les mer om boligsalgsrapport her.

En tilstandsrapport vil være mer aktuell i forsikringssaker, ved refinansiering av lån, ved tilfeller av nedarvet bolig og selvfølgelig dersom du ønsker å kartlegge den faktiske tilstanden av din bolig.

Når dette er sagt, kan takstmann også inkludere beregning av areal, teknisk verdi og verditakst – i begge rapporter. Som et minimum anbefales en teknisk verdi av boligen, da dette vil gi en indikasjon på hva som kan forventes av påkostninger på boligen – på bakgrunn av dagens standard.

Hva inneholder en tilstandsrapport?

Tilstandsrapporten blir utført i henhold til Norsk takst sine regler, og er utformet etter NS 3424 ( Norsk Standard 3424). Alle områder av boligen som vurderes, blir karaktersatt fra TG 0 til TG 3 – tilstandsrapporten kan omfatte hele eller deler av boligen. Systemet nedenfor gir en indikasjon på tilstanden til de ulike områdene av boligen.

0 : ingen symptomer,

1 : svake symptomer,

2 : middels kraftige symptomer,

3 : kraftige symptomer.

Tilstandsrapporten informerer om følgende:

  • Byggteknisk tilstand
  • VVS-tekniske anlegg
  • Elektrisk anlegg (forenklet analyse)
  • Branntekniske forhold (forenklet analyse)
  • Vurdering av geologiske forhold (skred og flom)
  • Vurdering av radon (vurdering av dokumentasjon, men ikke utførelse av målinger)
  • Gjennomgang av egenerklæringsskjema fra eier
  • Gjennomgang av framlagt dokumentasjon
  • Måling av areal
  • Vurdering av P-ROM når det gjelder rømningsvei og lysflate

Ta kontakt for en fri, uforpliktende samtale og konsultasjon rundt våre tjenester.

Trenger du takst tjenester?

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle